Oldal kiválasztása

Frissen pörkölt kávét rendeltünk és végre megérkezett. Mikor kinyitjuk a csomagolást, a friss kávé illata mindent betölt körülöttünk. Azonnal szeretnénk inni egy csésze feketét. De a kávét először le kell darálnunk. Beöntjük a kávébabokat a darálóba. Megőröljük, majd lefőzzük a várva várt kávét.
És akkor ér minket a csalódás!
A kávé majdnem ihatatlan, keserű. Még mielőtt a reklamáció megírásába fognánk, nézzük meg mi is történt.
Jól volt beállítva az őrlési finomság?
Valószínűleg nem, túl finom lett az őrlemény. Így túl sok anyag oldódott ki a kávéból, azok a keserű összetevők is, melyeknek nem kellett volna.

Mi is történik kávéfőzés közben?

A kávé készítés egy extrakciós eljárás, mely során az őrölt kávéból kivonjuk víz segítségével a számunkra fontos összetevőket. A koffein, mivel vízben jól oldódik, már a folyamat legelején csészénkbe kerül. A kávé körülbelül 1000 különböző aromát tartalmaz. Pontosan ezért fontos, hogy a számunkra fontos aromákat és egyéb összetevőket nyerjük ki. Különösen a keserű, fanyar ízeket szeretnénk elkerülni. A tökéletes extrakció során az ízek körülbelül 20% oldjuk ki a kávéfőzés során.

A kávé készítés folyamata diagramon ábrázolva
A kávé készítés során végbemenő folyamatok

A túl- vagy alulfőzött kávé

Ha a kioldási idő túl sokáig tart, akkor átlépjük ezt az optimális határt és a kávénk egyre keserűbb lesz. Az ilyen kávét hívjuk túlfőzöttnek. Ha a csészénkben csak a könnyen oldódó aromákat szeretnénk, melyek leginkább a kávéolajokban találhatók, megpróbáljuk lerövidíteni a kioldódási folyamatot. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy kávén lapos, unalmas és savas lesz. Ezek az alulfőzött kávé jellegzetességei.

Milyen hatással van az őrlés a kioldódásra?

A víz minősége és hőmérséklete mellett a kávéőrlemény szemcsemérete befolyásolja jelentősen az ízek kioldódását. Az őrléssel a kávé vízzel érintkező felületet növeljük meg. Az őrlési finomság ezt a felületet szabályozza. A különböző kávékészítési eljárásoknál más és más szemcseméret szükséges. Az eszpresszóhoz finom, míg a French Press-hez durva őrlésű kávéra van szükségünk. Minél nagyobb szemcseméretre őrölt a kávénk, annál több idő szükséges a fontos aromaanyagok kioldódásához. Az asztali só finomságura őrölt presszó kávé pedig, ezért tud elkészülni olyan gyorsan.

A legfinomabbra őrölt kávé a török kávéhoz szükséges. A púder finomságú kávépor vízzel kétszer fel lesz forralva. A kávé por illetve zacc a csészében marad, melyből némelyek a jövőt is meg tudjál jósolni. A török kávét sok cukorral fogyasztják ellensúlyozva a túloldódásból adódó keserű ízeket. A legmegfelelőbb őrlési szemcsenagyság beállításához próbák sorával lehet eljutni. Erősebb kávéhoz finomabb, míg a lágyabb kávéhoz durvább őrlés szükséges.

Milyen őrlési finomság a megfelelő?

Finom szemcsenagyság

  • Török kávé
  • Presszó kávé
  • Aeropress
  • Kotyogós
  • Filter
  • Syphon
  • French-Press
  • Hidegen csepegtetett

Durva szemcseméret

Őrlési finomság a különböző kávékészítési módokhoz
Őrlemény méret referencia a Batdorf & Bronson kávépörkölőtől. (Forrás)

Köszönjük, hogy elolvasta cikkünket. Márciusban a kávékülönlegességeinkről fogunk írni.