Oldal kiválasztása

Kávékülönlegességek lehetnek maguk a minőségi kávébab alapanyagok vagy a belőlük speciális kávékészítési módszerekkel készült kávéitalok. Ebben a cikkünkben az alapanyagokat vizsgáljuk meg tüzetesebben.

A Specialty Coffee minősítés maga különleges kávét jelent, melyről előző cikkünkben írtunk bővebben. A világ kávétermelésének körülbelül 5% felel meg ennek a szigorú követelménynek, melyet Specialty Coffee Association of America állított fel.

A kávébabokat termőterület szerint, single origin vagy blend, kávékeverékként forgalmazzák. A kávékeverékek 100%-ban arabica vagy arabica és robusta kávékból készülnek.

A kávé termesztésére a legideálisabb területeken északi szélesség 23. foka és a déli szélesség 25. foka között több mint 50 exportőr ország biztosítja a világ kávéigényét. Minden ország jellegzetes ízprofillal rendelkezik a hőmérséklet, magasság, páratartalom, talajösszetétel és feldolgozási technológiáknak köszönhetően.

MackCoffee kávékülönlegességei

A MackCoffee kávékülönlegességei Afrikából, Ázsiából, Dél-Amerikából, Közép-Amerikából valamint Indiából származnak és citrusos, csokoládés, édes, magvas, gyümölcsös, fűszeres, virágos ízjegyekkel rendelkeznek.

A keverék kávéi között pedig található olyan, mely 10 single origin robusta és arabica kávé keveréke, azaz blend, mely magában foglalja a világ jelentős termőhelyeit Indonéziától Kenyáig, Costa Ricától a Galapagos szigetekig.

Bányai László – Juyszi Mill farm

Bányai László – Juyszi Mill farm kávénk különlegessége a magyar származású termelő Bányai László személye valamint a 88 pont feletti Catura és Catuai specialty kávé összetevők. A 30 hektáros farm 1460-1520 méteren fekszik, ahol ideális az eső és a nap mennyisége. Leginkább az úgynevezett „honey” eljárást alkalmazza, ami a legmunkaigényesebb, mert a kávé összeragad a mézszerű gyümölcsrétegtől. A nedves erjesztést követően a teraszokon 3-4 napig gondozza a kávét, hogy a „mézes” réteg teljesen rátapadjon a pergamen héjra, majd emelt szárítóágyakon, vékony rétegben 7-8 napig szárítja, hogy a nedvességtartalom 10 és 11 százalék közé csökkenjen. Fajtához igazított pörköléssel kerül kiemelésre a kávé komplex íze, mely élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromájú kávé.

Kolumbiai szüreti gyümölcskávé

A Kolumbiai szüreti gyümölcskávé a Kolumbia nyugati felén végighúzódó Andok hegyoldalai és völgyei nyújtotta kiváló éghajlat és mikroklíma hatására érlelődik tökéletesre. A legkorszerűbb módszerrel vákuumosan kerül csomagolásra és mélyfagyasztásra közvetlenül a feldolgozás és szárítás befejezése után. Így a kávészemek tökéletesen megőrzik zamatosságukat akár éveken keresztül is. Ez a specilaty minősítésű kávékülönlegesség egy igazi gyümölcsbomba, édes narancs ízzel.

Pápua új-guineai Peaberry

Pápua új-guineai Peaberry különlegessége, hogy a kávécseresznye egyetlen gömbölyű magjából készül. Ilyen mag akkor keletkezik, ha a kávécseresznye virága csak részben termékenyült meg. Jamaikai Blue Mountain fajta kávécserjéiről peaberryt a termésből kiszelektáltan értékesítik. A Pápua Új Guineai kávé harmonikusan kerek ízű, kellemes illatú, enyhén savas. Telt íz, intenzív, közepesen erős zamat jellemzi, amely az egyik legjobb fajtatiszta kávévá koronázza ezt a típust.

India Monsooned Malabar

India Monsooned Malabar kávénk India dél-nyugati malabari területéről származik. Ez az arabica kávé száraz feldolgozással, úgynevezett monszun-eljárással készül. A nyers kávészemeket több hónapon át nyitott oldalú raktárban tárolják, az óceán felől érkező esős és párás levegő átjárja a szemeket. 15-20 cm vastagságban szétterítik, gyakran forgatják és így érlelik a zöldkávét ebben a május-júniustól kezdődő monszunos időszakban. A folyamat során a kávébabok megsárgulnak, csökken savasságuk és teljesen egyedi, új érzékszervi jellemzők alakulnak ki. Ebben az indiai kávéban egyszerre van jelen egyfajta nehéz egyhangúság és bársonyos fűszeresség, kis csípősség az ízében.

Kolumbia Supremo SHG

Kolumbia Supremo SHG kávé egyedi ízeit az Andok lábainál kialakuló mérsékeltebb hőmérsékletű, csapadékosabb sajátos mikroklímák segítik kiemelni. Kolumbiában kizárólag arabicát termelnek, amelyet nedves eljárással dolgoznak fel. A Supremo jelölés a kávébabok méretére utaló kifejezés, mely Kolumbiában a legnagyobb méretet és egyben a legjobb minőséget jelenti. . Az SHG (strictly high grown), vagy SHB (strictly hard bean) jelölést csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter felett termő magas minőségű arabica kávék kapják. Különösen selymes az íze, utóíze pörkölt mogyorós.

Etióp Sidamo

AzEtióp Sidamo kávé az ország déli részéből, Sidamo tartományból származik. E változatos klímájú vidék, mely buja zöld növényzettel borított, komplex ízek egész skáláját felvonultató kávékat terem. A kávébabok szemre kevésbé szépek, de kitűnő, harmonikus, csokis, citrusos ízű kávét lehet pörkölni belőle.

Tanzania Joseph Kayenge Specialty

A Tanzania Joseph Kayenge Specialty kávé Joseph Kayenge gazda 2 hektáros farmján terem Dél-Tanzániai Mbeya megyében. A farm 1881 méterrel a tengerszint felett fekszik vulkanikus talajon. A 100% Bourbon N39-es Arabica kávécseresznyéket augusztus és november között szüretelik. A termést mosott eljárással dolgozzák fel, majd afrikai szárítóállványokon rendszeresen forgatják, és a napon szárítják 6-15 napig. A gondos és alapos termelésnek, szüretnek köszönhetően a Tanzania Joseph Kayenge 87.2 pontotos “specialty” tanzániai kávé. Ízvilága komplex, narancsos, karamelles, virágos ízharmóniákkal.

Etióp Yirgacheffe

Az Etióp Yirgacheffe az ország déli területén található Yirgacheffe tartományból származik. Az itt 1700-2000 méter tengerszint feletti magasságban termő arabica kávék az ország legjobbjai.  A Yirgacheffet könnyed textúra és jól kiérezhető gyümölcsös édes ízvilág jellemzi. Évek óta a speciality kávék számos listáján a világ 10 legjobb kávéja között tartják számon.

Nepál Mount Everest

A Nepál Mount Everest kávé közvetlenül Kathmanduból érkezik. A Himalája lejtőin, a Trisuli folyó völgyében termesztik, ezt az igen jó minőségű arabica bourbon fajtájú kávét. A folyó vízesése következtében állandó a páratartalom. Nappal 25 foknál nincs melegebb éjszaka pedig 20 fok alá nem esik a hőmérséklet. A nepáli kávé különösen csersavmentes, ezért az erre érzékenyeknek különösen ajánljuk!