Oldal kiválasztása

A kávépörkölés hossza, az őrlés módja és természetesen a kávék fajtái, azaz az arabica és robusta kávék aránya határozza meg a kávénk végleges ízét és karakterét.

A kávépörkölés során a kávébab fizikai és kémiai változásokon megy keresztül, amikor is veszít víztartalmából, szénhidrát tartalma cukorrá válik, majd karamellizálódik, koffeintartalma pedig felszabadul. A köztudatban négy (hamburgi, bécsi, francia, olasz) szint él, de a kávészakértők ennél több módot különböztetnek meg. Egy biztos: minél tovább pörköljük a kávébabot, annál erőteljesebb színt kap.

Az eszpresszó technológiával készült kávé esetében a tökéletes finomságú őrlemény beállítása elengedhetetlen, mivel durva őrlés esetén íztelen folyadékot, túl finom őrlés esetén pedig túl keserű kávét kapunk. A filterkávék elkészítésénél durvább őrleményre van szükségünk.

Mi történik pontosan a pörkölés során a zöld kávészemekkel?

  • színe először zöldről sárgára, majd cserszínűre, később barnára, végül, amit mi kézműves pörkölők elkerülünk, feketére vált
  • mérete közel a duplájára nő
  • fajsúlya, azaz sűrűsége a felére csökken
  • idővel édesebbé válik, azonban ha túl sokáig pörköljük elveszíti édességét
  • közel 1000 aroma összetevője fejlődik ki
  • hangosan pukkan, azaz reccsen, ahogy kiengedi a nyomásban lévő gázokat és vízgőzt.

A kávépörkölésnek 4 szintje

Hamburgi pörkölés
Színe: világosbarna.
Alapanyaga: arabica.
Őrlése: durva, érdes.
Végeredmény: vörösesbarna, teaszerű, savanykás íz.

Bécsi pörkölés
Színe: középbarna.
Alapanyaga: arabica.
Végeredmény: savanykás, kesernyés íz.

Francia pörkölés
Színe: sötétbarna.
Alapanyaga: arabica és robusta keveréke.
Végeredmény: erőteljes kávé íz.

Olasz pörkölés
Színe: mélybarna.
Alapanyaga: arabica és robusta keveréke.
Őrlése: finom.
Végeredmény: testes, krémes, aromás.

A megfelelő pörkölési szint kiválasztása

A pörkölés célja, hogy optimalizáljuk a kávé kioldható részeit, azaz harmonikus ízvilágot hozzunk létre. Fontos, hogy tudjuk pontosan, milyen célra kívánjuk pörkölni, milyen ízhatást szeretnénk erősíteni, avagy gyengíteni. Több tényezőt is figyelembe kell venni és nagyon jól kell ismerni a pörkölendő zöld kávé paramétereit.

  • a zöld kávé nedvesség tartalma
  • a zöld kávé feldolgozási módja
  • a zöld kávé mérete és fajsúlya, sűrűsége
  • a termőterület, a pontos fajta

Kóstolja meg kávéink!

A kávé pörkölésről itt olvashat bővebben angol nyelven.