Oldal kiválasztása

A Specialty Coffee – különleges kávé kifejezést és minősítést az amerikai Specialty Coffee Association of America (SCAA) szigorú irányelvei védik és határozzák meg, és elsősorban a szigorú tesztelési kritériumoknak kitett kávébab minőségére vonatkozik. Egy kis további értelmezéssel a „specialty coffee” egy olyan termék, amely a kávé minőségét ötvözi a termesztés, a feldolgozás és az élvezet szeretetével.

Specialty Coffee – különleges kávé

A kávébab minősítése a zöld kávé osztályozásából és a pörkölt kávé kóstolásából áll, melyet Zöld kávé osztályozási és a Kóstolási protokol szabályoz. (SCA – Protocols and Best Practices)
A zöld kávé minősítés attól függ, hogy a kávébab milyen hibákat és mennyi hibás babot tartalmaz. 350 gramm zöld kávé szükséges a kávé minősítéséhez. Egy Specialty minősítésű kávé nem tartalmazhat éretlen és elszíneződött kávébabokat és kevesebb, mint 5 db törött kávészem lehet a mintában. Két minősítés létezik úgymint a Specialty – különleges és Premium – prémium kávébabok. A minősítésnek meg nem felelt zöldkávé, a nem osztályozható minőség kerül általában a nagyipari pörkölőkbe.
A kóstoláshoz a kávét még szigorú előírások mellet meg kell pörkölni, le kell darálni és kávéscsészékben kell előkészíteni a kóstoláshoz. Valamennyi csészének azonos térfogatúnak (207 ml-től 266 ml), felső átmérőjűnek (76-89 mm), azonos anyagból gyártottnak és fedéllel rendelkezőnek kell lennie. A felhasznált vízre előírás a tisztaság, szagmentesség, de nem lehet desztillált, a 125-175 ppm szárazanyag tartalom és 93ºC hőmérséklet. A forró vizet közvetlenül a csészében lévő kávéra öntik és 3 – 5 percig állnia hagyják a kóstolás megkezdése előtt. Az optimális arány 8,25 gramm kávé és 150 ml víz. A kóstolás során a következő jellemzők kerülnek értékelésre: illat / aroma, íz, utóíz, savasság, testesség, egyensúly, egyenletesség, édesség, hibák és az összkép. A pontozás 6-tól 9-ig 0,25-ös lépésekben történik, azaz 16 pontos skála határozza meg a minőséget.
A végső pontszámot az összes elsődleges tulajdonságra adott egyéni pontszám összegzése adja.
90-100 – Outstanding – Specialty / Kiemelkedő különleges kávé
85-89.99 – Excelent – Specialty / Kiváló különleges kávé
80-84.99 – Very Good Specialty / Nagyon jó különleges kávé
<80,0 – Below Specialty Quality – Not Specialty / Specialty minőség alatt – nem különleges kávé

SCA – Specialty Coffee Association

A Specialty Coffee Association of America (SCAA) egy az Egyesült Államokban 1982-ben alapított szervezet, amely célul tűzte ki, hogy megfelelő intézkedésekkel a különleges kávék lehető legmagasabb minőséget biztosítsa.
2017 elején az SCAA és az 1998-ban alakult SCAE – Specialty Coffee Association of Europe egyesült a SCA – Specialty Coffee Association-ba, amely egy hálózatot alkot a különleges kávék világában.