A nitro kávé egyre népszerűbb Amerikában, betört Európában és már hazánkban is elérhető. A nitro kávé, angolul nitro cold brew, rövidítve NCB, hidegen kivonatolt kávéból nitrogén hozzáadásával készül. Az így előállított krémes ital megjelenésében hasonló a Guinness sörhöz.
A cold brew, azaz hidegen kivonatolt kávé
A cold brew, azaz hidegen kivonatolt kávé 12-24 órán keresztül hidegen készül. Az eljárás lényege, hogy a kávéőrleményből hideg vízzel oldjuk ki a számunkra fontos összetevőket. Mivel a kávészemcsék nem érintkeznek forró vízzel, ezért más típusú kémiai folyamatok játszódnak le, mint a hagyományos módszereknél. Az eljárás azért hosszabb, mert hideg vízben az anyagok lassabban oldódnak. Az elkészült kávé lágyabb, édesebb és kevesebb savat tartalmaz, így a gyomrot is kevésbe terheli. Alacsonyabb koffeintartalom ellenére hosszantartó hatással rendelkezik. Mivel a hideg eljárás előhozza a kávé különleges ízeit érdemes valami egyedi ízvilágú kávét választania. Póbáld ki a citrusos Etióp Sidamo vagy a gyümölcsös Etióp Yirgacheffe kávénkkal.
Olvasd el Cold brew, avagy a „hidegen főzött” kávé cikkünket!
A nitrogén hatása
Az egyik legismertebb sörhöz a Guinnesshez is nitrogént adnak hozzá. A nitrogéngáz-keverék hozzáadásával készült italok csapoláskor krémesen habzóak és selymesek fogyasztáskor. A nitrogén kisebb buborékokat hoz létre, mint a széndioxid, ettől lesz az ital teltebb, habosabb és sokkal krémesebb.
A nitro kávéban más italokkal ellentétben, lefelé áramlanak a buborékok a pohár szélén. A kávéban a buborékok úgy viselkednek, mint a palackba zárt Guinness sörben. A buborékok csak az üveg széle mentén szállnak lefelé, a közepén azonban felfelé haladnak. Mivel a nitro kávé a többi folyadékhoz képest jóval sűrűbb és sötétebb, ezt nem látjuk, csak az üveg világosabb szélén lefelé szálló buborékokat.
A nitro kávét a sörcsaphoz hasonló berendezéssel hordóból csapolják és cukor és jég nélkül szolgálják fel. A nitrogén a kávé ízét erősen befolyásolja, ezért lesz az így készült kávénak teljesen egyedi íze és állaga. A nitro kávé édesnek tűnik annak ellenére, hogy nem adnak hozzá cukrot.
A nitro kávé története
A Men’s Journal írása alapján a Cuvee Coffee ezt az eljárást 2013-ban Austinban, Texasban és Stumptownban kezdte el. A Starbucks 2016 nyarán vezette be az italt 500 kávézójában. A koreai Bruworks cég csak nitro kávét készít, mióta az alapító az italt 2014-ben a Craft Brewers konferencián Colorádóban megkóstolta. Nitro Cold Brew már nagykereskedőkön keresztül is elérhető egyes országokban. A hideg kávé piac világ szinten 2010 és 2015 között több mint 340 százalékos növekedést mutatott.
Így készíts otthon egy frissítő nitro kávét!
Recept
- 2 pohár, azaz 2 x 3 dl nitro kávé elkészítéséhez szükséges
- 1:10 kávé víz aránnyal számolva 60 g kávé és 600 g, azaz 6 dl szűrt víz vagy ásványvíz
Eszközök
- Zárható tetejű üvegedény vagy befőttes üveg
- Mérleg
- Kávédaráló beállítható őrlési szemcsemérettel
- Evőkanál
- Finom szűrő, szűrőpapír vagy gézlap
- Habszifon és patron
A nitro kávé elkészítése
- Daráljuk le a kávét nagy szemcsemérettel
- Tegyük a kávéőrleményt az üvegedénybe.
- Öntsük rá a vizet, majd keverjük össze.
- Hagyjuk szobahőmérsékleten 12-24 óráig oldódni.
- Szűrjük át a kávét egy másik kancsóba a szűrőpapíron keresztűl.
- Töltsük a habszifonba a leszűrt kávét
- Szereljük össze a habszifont és csavarjuk bele a patront
- Tegyük mélyhűtőbe a szifont körülbelül 30 percig, míg lehűl 5 °C fokra
- Válasszunk ki egy 3 dl poharat (öblös söröspohár) és a szifont függőlegesen tartva óvatosan töltsük tele kávéval
Az ideális felszolgálási hőmérséklet 5 °C.
Jó kávézást!