Kávézó tulajdonosként elárulok egy titkot, a tejeskávé fogalma minden vendég fejében más és más. Nagy Ági vagyok, a Mi van a Hűtőben? gasztroblog szerkesztője. Ennyi év után akár ki is adhattam volna egy Tejeskávé receptgyűjteményt is, annyiféle formában képzelik el az emberek ezt a kellemes meleg italt. Nem összekeverendő viszont a Latte Macchiattoval, ami ugye már egy bonyolultabb technikája a kávé és a tej házasításának. A legtöbb esetben viszont a kávézók és az emberek a következő receptre gondolnak:
Tejeskávé recept:
- espresso 100 % Arabica kávéból (opcionálisan lehet dupla espresso is)
- 1,5 dl gőzölt tej
Eszközök tejeskávé készítéséhez:
- kávégép gőzkarral
- csőrös fém kancsó (de jó egy magasabb falú bögre is, ebből viszont nehezebb önteni a tejet)
- nagyobb csésze vagy bögre, amibe belefér 2 dl tejeskávé
Tejeskávé elkészítése:
- Ha megteheted, frissen őrölj le 7 gramm 100 % Arabica kávét. Majd készíts el a kávégépeddel egy espressonyi mennyiséget. Lehetőleg egyenesen a csészébe főzd a kávét.
- Ezután a HIDEG tejet öntsd a fém kancsóba, majd a gőzkar segítségével gőzöld fel. Ne legyen buborékos! Figyelj, hogyan reagál a tej a gőzölésre! 60-65 fokosnak kell lennie. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy ne legyen tűzforró az edény, a tenyereddel azért még meg tudd fogni.
- Tejhab is képződni fog, ha jól csináltad.
- Kávé a csészében. Fogd meg a csészét és egy picit döntsd meg. Ezután öntsd bele szép lassan a tejet egyenesen a kávé közepébe.
- Ha nem szereted a tejhabot, akkor egy evőkanál segítségével vissza is foghatod, miközben öntöd a tejet.
Kész is vagyunk a tejeskávéval! Ha nem vagy nagyon édesszájú, akkor ebbe nem kell cukor. A kiváló minőségű kávé és a frissen gőzölt tejből kiváló tejcukor kellemesen édessé varázsolja a tejeskávédat.
Tejeskávé mellé ajánljuk:
- cookiek
- könnyebb, piskóta alapú sütemények
- pár kocka étcsokoládé stb.