Oldal kiválasztása

Kávézó tulajdonosként elárulok egy titkot, a tejeskávé fogalma minden vendég fejében más és más. Nagy Ági vagyok, a Mi van a Hűtőben? gasztroblog szerkesztője. Ennyi év után akár ki is adhattam volna egy Tejeskávé receptgyűjteményt is, annyiféle formában képzelik el az emberek ezt a kellemes meleg italt. Nem összekeverendő viszont a Latte Macchiattoval, ami ugye már egy bonyolultabb technikája a kávé és a tej házasításának. A legtöbb esetben viszont a kávézók és az emberek a következő receptre gondolnak:

Tejeskávé recept:

  • espresso 100 % Arabica kávéból (opcionálisan lehet dupla espresso is)
  • 1,5 dl gőzölt tej

Eszközök tejeskávé készítéséhez:

  • kávégép gőzkarral
  • csőrös fém kancsó (de jó egy magasabb falú bögre is, ebből viszont nehezebb önteni a tejet)
  • nagyobb csésze vagy bögre, amibe belefér 2 dl tejeskávé

Tejeskávé elkészítése:

  1. Ha megteheted, frissen őrölj le 7 gramm 100 % Arabica kávét. Majd készíts el a kávégépeddel egy espressonyi mennyiséget. Lehetőleg egyenesen a csészébe főzd a kávét.
  2. Ezután a HIDEG tejet öntsd a fém kancsóba, majd a gőzkar segítségével gőzöld fel. Ne legyen buborékos! Figyelj, hogyan reagál a tej a gőzölésre! 60-65 fokosnak kell lennie. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy ne legyen tűzforró az edény, a tenyereddel azért még meg tudd fogni.
  3. Tejhab is képződni fog, ha jól csináltad.
  4. Kávé a csészében. Fogd meg a csészét és egy picit döntsd meg. Ezután öntsd bele szép lassan a tejet egyenesen a kávé közepébe.
  5. Ha nem szereted a tejhabot, akkor egy evőkanál segítségével vissza is foghatod, miközben öntöd a tejet.

Kész is vagyunk a tejeskávéval! Ha nem vagy nagyon édesszájú, akkor ebbe nem kell cukor. A kiváló minőségű kávé és a frissen gőzölt tejből kiváló tejcukor kellemesen édessé varázsolja a tejeskávédat.

Tejeskávé mellé ajánljuk:

  • cookiek
  • könnyebb, piskóta alapú sütemények
  • pár kocka étcsokoládé stb.

Tejeskávéhoz a következő kávékat ajánljuk: