Cikkeink
Ajánljuk figyelmedbe rendszeresen megjelenő cikkeinket a kávé termesztéssel, feldolgozással és elkészítésével kapcsolatban.Kávé idézetek közül itt találod a 10 legjobbat
Kávé idézetek a világ egyik legnépszerűbb italáról és egyben élvezeti cikkéről. Kezdetben a kávé azonban Európában nem is élelmiszernek, hanem inkább egyfajta orvosságnak számított. A kávé egészségre gyakorolt jótékony hatásairól...
A thaiföldi kávé, azaz a thai kávé története és jelene
Hogyan került a kávé Thaiföldre A thaiföldi kávé története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Az egyik történet szerint egy Mekkából Indonézián keresztül Thaiföldre hazatérő muzulmán zarándok hozott magával egy robusta palántát, amelyet az ország déli részén...
Nitro kávé, azaz kávé csapoltan
A nitro kávé egyre népszerűbb Amerikában, betört Európában és már hazánkban is elérhető. A nitro kávé, angolul nitro cold brew, rövidítve NCB, hidegen kivonatolt kávéból nitrogén hozzáadásával készül. Az így előállított krémes ital megjelenésében hasonló a Guinness...
Cold brew, avagy a „hidegen főzött” kávé
A cold brew eljárás lényege, hogy a kávéőrleményből hideg vízzel oldjuk ki a számunkra fontos összetevőket. Két alapvető módszer terjedt el, melyek az áztatáson és a csepegtetésen alapulnak. A cold brew, azaz a „hideg főzés” helyesen hideg vízzel történő kávé...
Tejeskávé – hogyan varázsolj otthonodba kávéházi hangulatot
Kávézó tulajdonosként elárulok egy titkot, a tejeskávé fogalma minden vendég fejében más és más. Nagy Ági vagyok, a Mi van a Hűtőben? gasztroblog szerkesztője. Ennyi év után akár ki is adhattam volna egy Tejeskávé receptgyűjteményt is, annyiféle formában képzelik el...
A világ legnagyobb kávétermelő országai
1. Brazília A világ legnagyobb kávétermelő országa Brazília, mely egyben a világ ötödik legnagyobb országa és Dél-Amerika közel felét foglalja el. A 19. század elején a világ kávétermelésének a 80%-át adta. Napjainkban a brazíliai ültetvényeken termesztik a világ...
Kávékülönlegességek
Kávékülönlegességek lehetnek maguk a minőségi kávébab alapanyagok vagy a belőlük speciális kávékészítési módszerekkel készült kávéitalok. Ebben a cikkünkben az alapanyagokat vizsgáljuk meg tüzetesebben. A Specialty Coffee minősítés maga különleges kávét jelent,...
A kávé őrlési finomságának hatásai
Frissen pörkölt kávét rendeltünk és végre megérkezett. Mikor kinyitjuk a csomagolást, a friss kávé illata mindent betölt körülöttünk. Azonnal szeretnénk inni egy csésze feketét. De a kávét először le kell darálnunk. Beöntjük a kávébabokat a darálóba. Megőröljük, majd...
A kézműves kávé titka
A kézműves kávé titka a minőség előnybehelyezése a mennyiségi, ipari feldolgozással szemben, a kávécserjék elültetésétől a kávé elkészítéséig. Alapanyag A kézműves kávék alapanyagai a prémium és specialty kávék, melyekről korábbi...
Mi is a Specialty Coffee?
A Specialty Coffee - különleges kávé kifejezést és minősítést az amerikai Specialty Coffee Association of America (SCAA) szigorú irányelvei védik és határozzák meg, és elsősorban a szigorú tesztelési kritériumoknak kitett kávébab minőségére vonatkozik. Egy kis további...
A kávépörkölés módjai
A kávépörkölés hossza, az őrlés módja és természetesen a kávék fajtái, azaz az arabica és robusta kávék aránya határozza meg a kávénk végleges ízét és karakterét. A kávépörkölés során a kávébab fizikai és kémiai változásokon megy keresztül, amikor is veszít...
A kávé típusai
Honnan is ered ez a különleges erejű csodanövény, amely minden reggelünk megmentője? Hogyan tudjuk könnyen megkülönböztetni az arabica és a robusta kávét? Mutatjuk a kávé típusai közötti különbségeket! A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz...