Oldal kiválasztása

Hogyan került a kávé Thaiföldre

A thaiföldi kávé története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Az egyik történet szerint egy Mekkából Indonézián keresztül Thaiföldre hazatérő muzulmán zarándok hozott magával egy robusta palántát, amelyet az ország déli részén ültetett el. Egy másik történet egy olasz bevándorlóra hivatkozik, aki az 1950-es években az ország északi részén kezdet arabica kávét termeszteni. A kávénak, mint haszonnövénynek, korai megjelenése ellenére Thaiföldön az 1970-es évekig nem volt gazdasági jelentősége.

A kávétermesztés fejlődése

A kávé termesztés fellendülése a király, Bhumibol Adulyadej által 1969-ben létrehozott kezdeményezésének köszönhető. A thai kormány egy 10 éves kísérleti projektet folytatott annak érdekében, hogy az északi régió gazdálkodóit arra ösztönözze, hogy az ópiumtermeléshez szükséges mák helyett kávét termeljenek. A kávé árát kellőképpen magasan tartották, hogy érdemes legyen a mák termesztésről átváltani. Ez a projekt a kávéipar kezdetét jelentette Thaiföldön, azonban a kávé ennek ellenére sem vált meghatározó jelentőségű terménnyé.

A termelés csúcspontja az 1990-es évek elején volt. Az elmúlt két évtizedben tapasztalható globális áringadozás azonban kihatott a termelésre. A legnagyobb mértékben az ország északi részén termelt arabicát érintette, mivel ennél a fajtánál az árnak nagyobb jelentősége van.

Thaiföldön a termelés pontos nyomon követése nehéz, mivel a kávét gyakran csempészik át Laosz és Mianmar határán.

A thaiföldi kávé napjainkban

Bár Thaiföld még csak egy évszázada termel kávét, a napjainkban előállított kiváló kávéminőséggel és a kávétermesztés fenntarthatóságának kultúrájával Thaiföld az ázsiai vezető kávétermelő országok közé emelkedett. A thaiföldi kávé az elmúlt évtizedben világszerte elismerésre tett szert.

A kávékultúra gyors fejlődésnek indult az országban az elmúlt években. Elérte a thai társadalom különböző rétegeit és a mindennapok részévé vált. Divatos kávézók nyílnak sorra Bangkok és Chiang Mai utcáin, ahol szakértő baristák várják a kávékedvelőket.

Kávétermelő régiók

Thaiföld kávétermelő régiói

Thaiföld északi részén arabica, déli részen pedig robusta kávét termesztenek. A robusta kávénál jobb minőségű arabica kávé műveléséhez hűvösebb éghajlatra van szükség.

Az ország északi hegyvidéki kávétermesztő régiója olyan kávétermesztő tartományokból áll, mint Chiang Mai, Chiang Rai, Lampang, Mae Hong Son és Tak. A thaiföldi specialty kávék erről a területekről származnak. A betakarítás novembertől márciusig tart. A kávé ültetvények tengerszint felett 1000 – 1600 m-es magasságban találhatóak, ahol Caturra, Catimor és Catuai fajtákat termesztenek.

Az ország déli régiójában csak robustát termesztenek, és a kávét Surat Thani, Chumphon, Nakhon Si Thammarat, Phang Nga, Krabi és Ranong tartományokban állítják elő. Ezeken a területeken a betakarítás decembertől januárig folyik. A kávé itt alacsonyabb tengerszint feletti magasságban 800 – 1200 m-en terem.

Thaiföldi kávémárkák

  • Doi Chang kávé

A Doi Chang kávét Észak-Thaiföldön, a Chiang Rai tartományban, azon belül is a Doi Chang faluban élő törzs termeli. A Doi Chang kifejezés Elefánt-hegységet jelent. Ebben a régióban Cibet kávét is előállítanak, amely a cibetmacska által megevett és kiürített kávébabokból készül.

  • Doi Tung kávé

A Doi Tung, azaz Zászló-hegység elnevezésű kávé az ópium helyettesítőjeként jött létre. Ma már számos kávézó üzemel országosan ezzel a márkanévvel. A kávékedvelők ezekben a kávézókban babkávét is vásárolhatnak, ahonnan minden bevétel visszatér a termesztő törzshöz.

  • Lanna kávé

A Lanna Cafe márkájú kávét Észak-Thaiföldön, a Lanna régióban élő törzsek termesztik. Ez egy nagy magasságban termesztett arabica kávécserjefajta, mely kávébabok a világpiacon is igen népszerűek.

  • Black Ivory kávé

Black Ivory kávé szintén egy északon termelt kávémárka. Különlegessége abban rejlik, hogy az elefántok által elfogyasztott kávécseresznyéből készül. Az állatok által ürített trágyából összegyűjtött kávé annyira különleges, hogy egy kg kávé több mint 1000 dollárba kerül.

A thaiföldi kávé ízprofilja

A jobb minőségű thaiföldi kávé édes és viszonylag alacsony savasságú. Néhány fűszeres és csokoládés fajtához gyakran testesség társul.

Kóstold meg a thaiföldi Doi Chang kávénk vagy válogass kedvedre kávéink közül a webshopunkban!