Oldal kiválasztása

A cold brew eljárás lényege, hogy a kávéőrleményből hideg vízzel oldjuk ki a számunkra fontos összetevőket. Két alapvető módszer terjedt el, melyek az áztatáson és a csepegtetésen alapulnak. A cold brew, azaz a „hideg főzés” helyesen hideg vízzel történő kávé készítést, kioldást vagy kivonatolást jelent.

Hogyan készül a hidegen kivonatolt kávé?

Az áztasásos eljárás esetében a kávéőrleményt 12-24 órán át hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják majd fogyasztás előtt leszűrik.
A csepegtetős módszer esetében az erre a célra készült eszközben 4 – 12 órán keresztül csepegtetik a vizet a szűrőben elhelyezett őrleményre. A víz a kávén áthaladva oldja ki az összetevőket, melyet a készülék alsó részén elhelyezett gyűjtőedényben fognak fel.

Mindkét módszer lényegesen hosszabb ideig tart, mint a hagyományos kávéfőzési eljárások. Gondoljunk csak bele, hogy egy eszpresszó készítése során a kávégép nyomás alatt préseli át a 90-96 Celsius-fokos vizet 20-30 másodperc alatt a kávéőrleményen. Mindkét eljáráshoz frissen őrölt kávé ajánlott, hogy a lehető legintenzívebb kávéélményt kapjuk. A kávéőrlemény ugyanis a levegőn oxidálódik, veszít íz- és illatanyagaiból.

A cold brew, azaz a „hideg főzés” során a kávészemcsék nem érintkeznek forró vízzel, ezért más típusú kémiai folyamatok játszódnak le, mint a hagyományos módszereknél. Az eljárás azért hosszabb, mert hideg vízben az anyagok lassabban oldódnak. Az elkészült kávé lágyabb, édesebb és kevesebb savat tartalmaz, így a gyomrot is kevésbe terheli. Alacsonyabb koffeintartalom ellenére hosszantartó hatással rendelkezik.

Az igazi élményt hidegen, jégkockákkal nyújtja, de felmelegítve is fogyasztható.

Milyen kávé víz arány alkalmazandó?

Alapvetően az 1:5 kávé víz arány követendő. Így egy kiegyensúlyozott kávékoncentrátumot nyerünk, melyet akár 1:1 keverhetünk jéggel, tejjel, de még tonikkal is. A legnépszerűbb keverési arány 1:1 vízzel keverten néhány jégkockával. Későbbi hígítás nélkül alkalmazható 1:7, de akár 1:14 kávé víz arány is.

Milyen kávébab az ideális?

Ha egy átlagos ízű hidegen elkészített kávét szeretne, akkor használja a szokásos kávéját. Mivel a hideg eljárás előhozza a kávé különleges ízeit érdemes valami egyedi ízvilágú kávét választania. Gyümölcsös, boros ízprofilhoz próbáljon meg egy afrikai kávébabot (például Etióp Sidamo vagy Etióp Yirgacheffe) Ha azt tervezi, hogy hideg elkészített kávéját tejjel vagy cukorral keveri össze, próbáljon ki valami erősebb ízprofillal rendelkező kávét (például Kolumbia Supremo SHG vagy Bányai László – Juyszi Mill farm)

Hogyan legyen a kávé megőrölve?

Durván őrölt kávé az ideális a cold brew kávé készítéséhez. A túl finomra őrölt kávé esetén az ital keserű lehet.

Hogyan készítsünk otthon cold brew, azaz „hideg főzött” kávét?

Egyszerűen készíthetünk otthon hidegen kivonatolt kávét, mivel minden szükséges eszközt megtalálunk a legtöbb háztartásba.

Recept

  • 2 pohár, azaz 2 x 2 dl hidegen kivonatolt kávé elkészítéséhez szükséges
  • 1:10 kávé víz aránnyal számolva 40 g kávé és 400 g, azaz 4 dl szűrt víz vagy ásványvíz

Eszközök

  • Zárható tetejű üvegedény vagy befőttes üveg
  • Mérleg
  • Kávédaráló beállítható őrlési szemcsemérettel
  • Evőkanál
  • Szűrt víz vagy ásványvíz 4 dl
  • Finom szűrő, szűrőpapír vagy gézlap

A hidegen kivonatolt kávé elkészítés

Tegyük a kávét az üvegedénybe. Öntsük rá a vizet, majd keverjük össze. Hagyjuk szobahőmérsékleten 12-24 óráig oldódni. Szűrjük át a kávét egy másik kancsóba a szűrőpapíron keresztűl. Tegyünk egy pohárba jeget, és öntsük rá az átszűrt lágy ízű cold brew-t.

A cold brew kávét elkészíthetjük French Pressben azonos arányokkal. Az oldódási idő leteltével nyomjuk le lassan a szűrő dugattyút és máris kiönthetjük az elkészült italt.

Jó kávézást!