Oldal kiválasztása

1. Brazília

A világ legnagyobb kávétermelő országa Brazília, mely egyben a világ ötödik legnagyobb országa és Dél-Amerika közel felét foglalja el. A 19. század elején a világ kávétermelésének a 80%-át adta. Napjainkban a brazíliai ültetvényeken termesztik a világ kávémennyiségének negyedét. Az 17. század elején érkezettek az első kávécserjék Jáva szigetéről Brazíliába. Az ország kávéültetvényeinek több mint 80%-án arabica és a fennmaradó részen robusta kávét termesztenek. A legfontosabb kávétermelő régiók Bahia, Cerrado, Espirito Santo, Sao Paulo és Sul de Minas. A legelterjedtebb kávéfajták a Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo és az Icatau. A kávécseresznyék feldolgozása száraz, félszáraz és mosott technológiával történik. A brazil kávék közepesen savasak, citrusos, virágos, mogyorós és édes ízjegyek jellemzik. Sao Paulo környékéről származi a Brazil Santos kávénk, mely kellemes ízű, testes és alacsony savtartalmú.

2. Vietnam

Vietnam annak ellenére került a második helyre, hogy viszonylag későn lépett be a kávétermelő országok közé. A 18. század közepén a franciák hozták az országba az első cserjéket, de fontos exportcikké a kávé csak a 20. század elején vált. A termesztés állami tulajdonú, magánkézben lévő és nemzetközi cégek tulajdonában lévő farmokon történik. Az ország legfontosabb kávétermelő régiói a középső partvidék északi és déli része, a közép nyugati fennsík és délkeleti régió. A termés nagyobb része a gyengébb minőségű robusta, ami különféle kávékeverékekbe és instant kávékba kerül. A világ egyik legkülönlegesebb kávéja ennek ellenére Vietnamhoz kapcsolódik és ez a Ca phe chon, vagyis a cibetmacska-kávé. Az itt őshonos állat a legérettebb szemeket kiválogatja és elfogyasztja. A kávé magja az állat bélrendszerén emésztetlenül halad át és az emesztőenzimek hatására a különleges ízű kávé alapanyagát adja.

3. Kolumbia

A világ legnagyobb kávétermelő országai között a harmadik helyen Kolumbia áll. A 800 és 1800 méter magasságban elterülő hegyoldalakon és dombokon a kávéültetvények teraszos elrendezésben terülnek el. A legnevesebb vidékek a Cauca, Huila, Narino, Santander és Tolima régiók. Kolumbiában kizárólag arabica kávét termesztenek. A legelterjedtebb fajták a Typica, Bourbon, Tabi, Cattura, Colombia, Maragogipe és Castillo. Kolumbiába a kávé 19. század elején érkezett Nyugat-Indiából. A kávét sok helyen gyümölcsfák árnyékában termesztik, mint a banán, ami egyedi ízeket kölcsönöz a kávénak. A kávét általában mosott eljárással készítik elő, ezzel az aromák és ízek intenzitása növekszik. A kolumbiai kávék citrusos, virágos, földes, édes, bogyós gyümölcsös ízjegyekkel, magas savtartalommal és tömör textúrával rendelkeznek. Különlegességünk a Kolumbiai szüreti gyümölcskávé, mely egy igazi gyümölcsbomba, édes narancs ízzel.

4. Indonézia

Az egykori Holland-India területét és a maláj szigetvilág legnagyobb részét foglalja magába a világ 4. legnagyobb kávétermelője Indonézia. Az országot több mint 13’000 sziget alkotja, melyeknek közel a fele lakott. A 17. század végén hollandok telepítették be a kávécserjéket. Az ország lakott területének több mint 10%-án termelnek kávét. A termés nagy része exportálásra kerül, melynek 90% arabica kávé. Az itt termelt arabica Java Menado és Jamplit a világ legtestesebb fajtái közé tartozik, melyeknek intenzív ízét érdemes tisztán fogyasztva megkóstolni. Az Indonéz robusta alacsony savtartalmú, selymes és egzotikus ízvilágú. Indonéz kávékülönlegességünk a Pápua új-guineai Peaberry, mely a válogatott, egyetlen kerek magot tartalmazó kávécseresznyék feldolgozásával készül.

5. Etiópia

A Kelet-Afrikában található Etiópia a kávé őshazája és egyben az egyik legfontosabb arabica kávé termesztő ország. Az afrikai kontinens 2. és a világ 5. legnagyobb kávétermesztője. A mezőgazdaságra alkalmas termőterületek nagy részén kistermelők termesztik a kávét, melyek az etióp munkavállalók negyedét foglalkoztatják. Az ország jellegzetes kávéfajtái a Dijimmahm, Sidamo és Harrar néven ismert etióp mokka. A kávé termesztése során nem használnak kémiai szereket és a feldolgozás kézzel történik. Etióp kávéink a már említett citrusos Etióp Sidamo és a gyümölcsös, édes ízvilágú Etióp Yirgacheffe, melyet évek óta a világ 10 legjobb kávéja között tartanak számon.

6. Honduras

Hondurasban találhatók a Közép-Amerika legváltozatosabb kávéi. A világ 6. legnagyobb kávétermelő országában találhatunk lágy, alacsony savtartalmú, mogyorós és tejkaramellás valamint élénken savas, afrikai stílusú kávékat is. A többnyire kistermelők főleg arabicát termesztenek. A legelterjedtebb fajták a Pacas és a Typica. A termesztés fák árnyékában történik mellőzve a kémiai szerek használatát. A kávétermelés fele három tartományból származik. Montecillos területen találhatók Honduras legmagasabb kávéültetvényei, ahol citrusos ízjegyekkel rendelkező kávékat termesztenek. Copánhoz tartozó régiók ültetvényeiről testes, kakaós és édes kávék származnak. Agalta területéről származó kávék trópusi jellegűek, csokoládés ízjegyűek, általában édesek és savasak.

7. India

Ázsiában található a világ hetedik legnagyobb kávétermelője India. A 18. század elején holland telepesek juttatták el a kávécserjéket Indiába. Az Indiában termesztett arabica és robuszta kávék kedvelt eszpresszó alapanyagok, mivel testesek és enyhén savasak. A világ legjobb robustái közül sok Indiában terem. A fő kávétermelő területek az északkeleti és keleti régió, Kerala, Karnátaka és Tamilnádu. A legismertebb kávéfajták a Bababundangiri, a mosott Kent és a „monszunizált” Monsooned Malabar. A kávécserjék a fák árnyékában növekednek, mely megvédi őket a nap erős sugárzásától. A kávészemeket általában kézzel szüretelik, és napos teraszokon szárítják. Az indiai kávékra jellemezőek a tiszta aromák, pirított mogyoróra emlékeztető íz és többnyire édes jelleg.

8. Uganda

Uganda a világ 8. kávé termesztője és 2. robusta exportőre. Az Ugandában őshonos, sok helyen vadon is termő robusta az ország kávétermelésének 80%-át adja. Az arabica kávét 19. század elején kezdték el az országban termeszteni, mely napjainkban 3 millió család megélhetését biztosítja. Arabica fajtákból a Typica, SL14, SL28 és Kent fajták az elterjedtek. A kávécseresznyék feldolgozása mosott és száraz eljárással történik. A fő kávétermelő területek Bugusu, Viktória-tó medencéje, a nyugati és északi régió. Az itt termesztett arabica kávék édesek, csokoládésak, gyümölcsösek és savasak.

9. Mexicó

A 9. helyen álló Mexicó kávéültetvényeinek 70%-a 500-900 m-rel a tengerszint felett található. A kávéfarmok többsége 25 hektárnál kisebb kisbirtok, melyeken közel 300’000 ember dolgozik. A magasabb termőterületeken található ültetvényeken egyedi ízjegyekkel rendelkező kávék teremnek. A legelterjedtebb arabica kávéfajták a Bourbon és Typica. Az ország fontosabb termőterületei a Puebla, Chiapas, Veracruz és Oaxaca régiók. A mexicói kávék enyhén mogyorós, csokoládés, mandulás, enyhén savas és közepesen testes ízjegyekkel rendelkeznek.

10. Guatemala

A világ legnagyobb kávétermelő országai között a 10. helyen a leginkább keresett arabica termelő ország Guetamala található. A kávét a 18. század közepén a jezsuiták hozták az országba. A kávétermesztés a 19. század végén indult igazán virágzásnak. Az ország lakosságának negyede él kávétermesztésből. A hegyek hosszanti, déli lankáin található nedves föld optimális feltételeket teremt a kávéültetvények részére. Az itt termesztett arabica kávéfajták közül kiemelkedik a Bourbon, Typica és a Maragogipe. A Maragogype 1500 m tengerszint feletti magasságban termeszthető, ahol a mikroklímának köszönhetően alakul ki a kávé kellemes savassága. A kávécseresznyék feldolgozása mosott eljárással történik. A guetamalai kávék ízvilága virágos, gyümölcsös, gyakran fűszeres és csokoládés.

További információkat olvashat a Worldatlas Top Coffee Producing Countries cikkében.