Oldal kiválasztása
A kézműves kávé titka a minőség előnybehelyezése a mennyiségi, ipari feldolgozással szemben, a kávécserjék elültetésétől a kávé elkészítéséig.

Alapanyag

A kézműves kávék alapanyagai a prémium és specialty kávék, melyekről korábbi cikkünkben olvashatnak. A kávécseresznyék kézi szüretelésűek, amivel biztosítható, hogy csak az érett szemek kerülnek begyűjtésre. A kávé eredete a termőhelyig és akár a termesztőig is visszakövethető. Kézműves kávé esetében a feldolgozás is ismert, mely lényegesen befolyásolja a karakterét. A zöldkávé bélelt 60/69 kg-os juta zsákokban kerül a kézműves feldolgozókhoz.

Szüretelés

Az iparilag feldolgozott kávék gépi szüretelésűek. A kedvezőbb árfekvésű, de kevesebb aromát tartalmazó robusta fajtát is előszeretettel hasznosítják. Többnyire a kávébabok pontos származása és feldolgozása ismeretlen. A zöldkávé konténerekbe ömlesztetten, az időjárásnak kitetten kerül a feldolgozás helyére.

Pörkölés

A kézműves kávék kis kapacitású, de ma már szenzorokkal felszerelt és ellenőrzött pörkölőkben készülnek. Folyamatos felügyelet mellett 10-14 perc alatt lassan pörkölődnek, így fel tudnak szabadulni az aromák és illatanyagok. A lassú pörkölés miatt a kávészemek súlyvesztesége sokkal magasabb, mint az iparban alkalmazott 90 másodperces gyors pörkölés esetében. A tömeggyártásban készült áru súlytöbbletét végül a fogyasztó fizeti meg. Az iparilag pörkölt kávék esetében általában francia vagy olasz pörkölést alkalmaznak, melyben a keserű, kissé égett íz dominál, az eredeti gyümölcsös aromák helyett. A kisipari pörkölőkben a fajtához illesztett közepes pörkölési szintet alkalmazzák, ahol a savasság, testesség, édesség és az aromák optimális arányban állnak egymással. A pörkölést követően a hűtés levegővel történik, szemben a mennyiségi gyártással, ahol vízpárát alkalmaznak, amivel ismét növekszik a babok súlya.

Tárolás

A bevásárlóközpontok polcain sorakozó iparilag előállított kávék szavatossága 1-2 év és a pörkölés időpontja általában ismeretlen. Kézműves kávék esetében a pörkölés napja a csomagoláson mindig fel van tüntetve. A kisebb volumenű gyártás lehetővé teszi, hogy a kézműves termékek a lehető leggyorsabban a felhasználókhoz kerüljenek. Így tudják biztosítani a legjobb minőséget a kávékedvelők számára.

Kóstold meg különleges ízvilágú új kézműves kávéinkat!

India Monsooned Malabar, Etióp Yirgacheffe, Pápua Új-Guineai Peaberry, Tanzania Joseph Kayenge Specialty, Kolumbiai szüreti gyümölcskávé és Etióp Sidamo.